Tips
Flytande honung:
Honung som kommer från Sverige kristalliserar naturligt. Det beror på floran i naturen, olika blommor ger olika nektar och pollen. Honung från medelhavsområdet innehåller naturligt mer fruktos, och stannar då i flytande form längre.
Du kan köpa svensk flytande honung, men den är då antingen uppvärmd (för att bryta ner kristalliseringen) eller så är fruktos tillsatt. Detta är inte längre honung enligt honungsdirektivet! Dessutom är smaken förändrad.
När du behöver flytande honung, gör såhär:
Till dressing/marinad, vispa ihop honungen med olja och vinäger, honungen smälter snabbt.
I varma rätter, klicka i honungen, den smälter direkt.
På gröten: RIngla ”fast” honung, eller klicka ut honungen, den smälter direkt.
Till kalla rätter: Ta den mängd honung du behöver, ställ i micron i ett par sekunder / vattenbad – Klart!
Bi/Geting-stick:
Sitter gadden kvar, skrapa bort den med exempelvis ett kontokort.
Längst ut på gadden (det som sticker ut ur din hud) sitter giftblåsan. Tar du tag där, och drar, så pumpar du samtidigt in giftet i huden!
När gadden är borta, stryk på lite honung. Honungen suger ut vätskan, och allt känns genast mycket bättre.
Diska honungs-kladd:
Använd kallvatten (rums-tempererat) så får du snabbt och lätt bort kladdet. Varmvatten får honungen bara att fästa bättre, och den blir svårare att diska bort. Detta gäller också deg!
Flytande honung:
Honung som kommer från Sverige kristalliserar naturligt. Det beror på floran i naturen, olika blommor ger olika nektar och pollen. Honung från medelhavsområdet innehåller naturligt mer fruktos, och stannar då i flytande form längre.
Du kan köpa svensk flytande honung, men den är då antingen uppvärmd (för att bryta ner kristalliseringen) eller så är fruktos tillsatt. Detta är inte längre honung enligt honungsdirektivet! Dessutom är smaken förändrad.
När du behöver flytande honung, gör såhär:
Till dressing/marinad, vispa ihop honungen med olja och vinäger, honungen smälter snabbt.
I varma rätter, klicka i honungen, den smälter direkt.
På gröten: RIngla ”fast” honung, eller klicka ut honungen, den smälter direkt.
Till kalla rätter: Ta den mängd honung du behöver, ställ i micron i ett par sekunder / vattenbad – Klart!
Bi/Geting-stick:
Sitter gadden kvar, skrapa bort den med exempelvis ett kontokort.
Längst ut på gadden (det som sticker ut ur din hud) sitter giftblåsan. Tar du tag där, och drar, så pumpar du samtidigt in giftet i huden!
När gadden är borta, stryk på lite honung. Honungen suger ut vätskan, och allt känns genast mycket bättre.
Diska honungs-kladd:
Använd kallvatten (rums-tempererat) så får du snabbt och lätt bort kladdet. Varmvatten får honungen bara att fästa bättre, och den blir svårare att diska bort. Detta gäller också deg!
Recpet
Äpplen i stekpanna! 4 portioner
4 portioner
En helt underbar dessert. Enkel att fixa till, men känns lyxig!
2 stora äpplen
150 g smör
1 dl honung* apelsincest
½ dl hackade hasselnötter
Vaniljglass
Skala och klyfta äpplena (vill du förbereda, så lägg klyftorna i vatten med lite citron i, så dom inte mörknar) Smält smöret i pannan, riv i apelsincest. lägg i äpplena, låt dem bli genomvarma och lite mjuka (beroende på äppelsort varierar tiden!) Tillsätt honungen och låt det hela ”koka ihop” till en krämig karamell.
Servera med vaniljglass, toppat med hackade hasselnötter och kanske lite mer aplsincest!
*här passar en mild försommahonung alldeles utmärkt!
Linns suveräna Spetskåls-sallad
Räcker till många!
½ Spetskål eller en hel, beror på storleken
2 Morötter ½ Purjolök (gärna den gröna halvan!)
Marinad:
½ dl varmt vatten
½ dl äppelcidervinäger
1 msk honung* Salt och peppar
Strimla grönsakerna fint Blanda ingredienserna till marinaden, vispa så honungen löser sig Vänd ner grönsakerna och blanda väl.
Låt stå framme, (lägg över en ren handduk) i ca ½ timme Rör om noga och häll av eventuell vätska som bildats.
Servera till alla typer av mat!
*Försommarhonungen är mild och ger en fin sötma. Högsommarhonungen ger en något blommigare smak, Sensommarhonungen är kraftigare i smaken, men kan också variera stort. Testa och hitta din favorit.
Kolakakor med Honung
Sätt ugnen på 175 grader
100 g smör
1 dl socker
1 msk honung
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Mixa smör, socker och honung Blanda de torra ingredienserna och häll i mixern Mixa till deg Forma 2 rullar, lägg på bakplåt med bakplåtspapper och platta ut dem Grädda ca: 15 min Ta bort plåten, låt kakan svalna 2 minuter (inte mer!) Skär varje utplattad rulle på snedden, till kakor Låt kallna på galler Lägg i kakburk, men håll i burken! Dessa kakorna är helt oemotståndliga!!
Rostade rotsaker
Till exempel
Morot
Palsternacka
Rotselleri
Kålrot
Kallpressad rapsolja
Honung
Flingsalt
Hackad persilja
Sätt ugnen på 225 grader
Skala och dela rotfrukter efter tycke och smak. Bred ut dem på en långpanna med bakplåtspapper Ringla kallpressad rapsolja och honung över och rör om. Är honungen fast, lägg lagom mycket i en kaffekopp, micra i några sekunder. Sätt in i ugnen i ca 20-30 min, allt beroende på hur stora bitar du gjort. OBS! tänk på att till exempel morot och kålrot tar lite längre tid än till exempel palsternacka, så gör dem lite mindre, så blir allt klart samtidigt.
Rör om och lägg upp på ett stort fat Strö hackad persilja och flingsalt över!
Bon apetit
Picklad rödlök
En röd lök
½ dl ättika (12%)
½ dl honung
1 dl vatten
½ tsk salt
Skiva rödlöken tunt, gärna på mandolin och lägg i en glasburk Värm ättika, honung, vatten och salt tills det precis börjar koka Rör om, så all honung löst sig Slå den varma vätskan över löken, sätt genast på locket. När den kallnat, låt mogna i kylen över natten.
Smaskens!
Potatis-frallor
Ingredienser:
1 Kg potatis (mjölig)
150 g smör
5 dl mjölk
1 knapp dl honung*
1 pkt jäst (50g)
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av potatisen och låt den svalna något. Mosa potatisen och låt kallna helt.
Sätt ugnen på 225 grader Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och honungen låt honungen smälta helt Smula jästen i degbunken häll i lite av mjölkblandningen och rör om, se till att all jäst löst sig tillsätt resten av mjölken, potatisen, saltet, rågsikten och en del av vetemjölet. Arbeta degen för hand i 10 min eller i maskin i 5. Arbeta ner resten av mjölet under tiden. Det kan behövas mer eller mindre vetemjöl, beroende av potatis-sorten, känn dig fram till en smidig deg. Forma runda ca 1 cm tjocka kakor. Grädda direkt tills brödet fått lite färg ca 7-9 min.
Ät nygräddat, eller, låt kallna på galler under bakduk. Dela i två delar, lägg ett smörpapper mellan och frys in. Ta upp en i sänder, när du behöver en riktigt god macka, tinar snabbt och är lätt att få isär!
Smaklig spis!
*Smaken kommer variera stort beroende på vilken honung du väljer. En försommarhonung ger sötman och lyfter smaken i potatisen, men en mörk sensommarhonung, eller kanske ljunghonung, ger mer karaktär.